donderdag 11 september 2014

Jasper

Di 9 sep 
We beginnen vandaag op een al bekende plek: Koffie drinken in de Bakery in Jasper, net als gisteren. Het zit er vol. We vragen of de twee stoelen vrij zijn bij een wat ouder stel aan tafel. En ja: ‘please sit down’:-) Ze komen uit Saskatchewan en dat is ’slechts’ 1 provincie verder. Ze zijn wel 100-en kilometers van huis. Afstanden meten gaat hier nog steeds als in de paarden-tijd: We wonen op twee dagen rijden naar het oosten. Het is daar echt heel plat op de wijdse prairies. Daarom houden ze van de bergen en komen twee keer per jaar hier. Hij zegt 'het weer is echt te slecht nu’. Normaal is het een stuk beter. Tsja, een paar dagen terug liepen we ook nog te puffen bij Lake Louise.

We gaan verder en maken een mooie en niet zo heel lange rit naar Maligne Canyon. Onderweg zie ik weer een trein rijden: Op die enorme wagons is een zeecontainer maar een klein dingetje. Zelfs als er, zoals op die hele lange trein, steeds twee op elkaar staan. Het lijken speelgoed-doosjes.

We gaan de middelmatig lange wandeling maken. Je kan kiezen van de parkeerplaats af: over de eerste brug naar de tweede brug en terug, of door naar de derde, de vierde, de vijfde of de zesde brug. Tot de vierde lijkt ons ruim voldoende. Een maffe brug, ja gaat over de enorm diepe en smalle canyon, en op de brug heb je dan een mooi uitzicht in de diepte waar het water raast. En daar is de brug voor want als je erover bent loop je tegen een honderden meters hoge rotswand. Het pad loopt direct dood als je over de canyon heen bent. Terug dus.

We komen een Nederlander tegen die ook al klaagt over het weer (onze nationale bezigheid. Nee hij had geen klompen aan) Zijn ouders wonen een paar honderd kilometer verderop en hij komt hier wel vaker.
Het is echt adembenemend als je op verschillende plekken in de diepte kijkt. De canyon is smal, een meter of 6-7 soms en enorm diep, soms 60 meter. Het water raast daardoorheen en soms tientallen meters naar beneden. Ik lees op een bord dat de canyon steeds dieper wordt. Weliswaar minder dan een millimeter per jaar, maar toch. Dat gaat dus al 10-duizenden jaren zo. Overal zitten naar beneden gestorte rotsblokken klem in de spleet, en overal zitten naar beneden gestorte bomen klem. Sommige bomen zijn toen ze jong waren weggegleden en daarna weer verder gegroeid. De stam is een mooie S bocht.

Verder rijden naar Medicine en Maligne Lake. Daar gaan we niet heel veel doen, het gaat vooral om de rit erheen (en terug), door de bergen. Het is hier Lawine Land, dus als er pakke sneeuw liggen moet je wel oppassen. Fijn die waarschuwingsborden. Maar ja hoe doe je dat, rijdend in een camper? Oppassen voor een lawine? 
Op de weg heen zie ik al een groep van ongeveer 10 geiten op het Medicine meer dat ver is leeggelopen. Grote vlaktes lijken een soort van wad in de waddenzee, met ruige rivieren daardoorheen. Daar lopen die geiten op. Later op de terugweg zitten ze lekker rustig op de weg te relaxen. Mondjesmaat rijdt een auto slingerend langs ze heen, maar iedereen vindt het wel mooi en maakt foto’s. 

Bij het meer wandelen we wat rond en kijken in de shop, waar ik een Hiking Pole koop. Jawel, nu moet het lukken. Ik heb nu een nieuwe jas, een paar nieuwe berg-wandelschoenen en een sportieve wandelstok. Aan de spullen zal het niet liggen…
Door de laaghangende bewolking kun je niet heel ver kijken, maar er staat een mooie maquette van de hele omgeving van het meer en de toppen eromheen. Maar wat we wél zien is al heel mooi!

Terug in Jasper staan we alweer stil, net voor we de stad in rijden staan er een stuk of zes elks op en naast de weg. Die zijn toch wel een beetje groter al. Zeker het mannetje met zo’n heel groot gewei. Als ze echt allemaal zijn overgestoken, kunnen we de stad verder inrijden.

We komen weer op dezelfde campground aan, maar nu op een andere plek, met stroom. Die hadden we ’s-morgens al gereserveerd en dat lukte gelukkig. Alle apparaten waren echt leeg. Het voelt helemaal like home, met stroom, eindelijk alles weer opladen. Als alles weer op ligt te laden  hebben we 8 dingen die echt leeg waren, 2 iPhones, een iPad, de Bose geluidsbox, de foto- en de video camera en de laptop. En de reservebatterij voor dat alles… Die was ook flat. Maar nu werkt alles gelukkig weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten